Zoeken:

Imaginaire rescripting (ImRs)

Imaginatie en Rescripting (ImRs) is een behandeltechniek die zich richt op het verbeelden en veranderen (rescripten) van beladen (herinnerings)beelden. Door het verminderen van de impact van stoornis gerelateerde herinneringen of gevreesde gebeurtenissen kunnen psychische klachten verminderen. Een ingrijpende levensgebeurtenis of gevreesde ervaring wordt als het ware zodanig herschreven dat het slechts een neutraal (herinnerings)beeld zonder impact wordt.

Tijdens de behandeling stel je je dus een negatieve gebeurtenis voor, die je herschrijft doordat je therapeut of jijzelf in het voorgestelde beeld stapt en het verloop van de gebeurtenis verandert.

De techniek is als toepasbaarheid en effectiviteit goed te vergelijken met EMDR. Daarmee is ImRs niet alleen inzetbaar voor traumabehandelingen, maar ook voor alle stoornissen en problemen waar ingrijpende levenservaringen van invloed zijn. Te denken valt aan angsten, depressie, agressieproblemen, somatoforme stoornissen en eetstoornissen en bij een gering gevoel van eigenwaarde.